Tors dag idag igen :)
Igår lagade jag lövbiffgryta ..det är faktiskt jättegott :P i helgen blir det Sushi igen .. jag är ett fan av Sushi ...det är så himla GOTT .. längtar tills min Joelle bli bra igen så vi kan äta ihop .. åhh det ska bli så underbart .. vi ska ha en 7 rätters middag har jag bestämt .. Här är några underbara efterätter som vi ska ha den dagen hehehe
Citronpaj MUMS en riktig höjdare med grädde till
DEG:
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk vatten
FYLLNING:
1½ dl socker
150 g smör eller margarin
2 rivet skal och pressad saft av citroner (knappt 1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor
MARÄNG:
3 äggvitor (2-3 st)
4 msk socker
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här
Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.
Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter. Picka botten och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda pajskalet i 200°C, ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.
Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.
Öka ugnsvärmen till 250° C.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning. Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning.
Servera pajen ljummen eller kall.
Rulltårta med mandelmassa och vaniljkräm
3 ägg
1½ dl socker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning
Mandelmassa 150 g
Vispad grädde 1,5 dl
Kokad marsan vanlijsås 2 portioner
Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakpapper.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och rör varsamt smeten slät.
Bre ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Strö kokosflingor jämnt över den nygräddade kakan och dra papperet ur formen. Låt kakan kallna
Koka vanilkkräm och lägg i den rivna mandelmassan blanda sedan ihop med den vispade grädden och bred över rulltårtan och rulla sedan ihop och ställ in i kylen !
Pannacotta
Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
4-6 portioner
Du behöver:
- 5 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
- ½ dl socker
- 3 gelatinblad
Garnering:
- Färska eller frysta bär eller frukt
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter.
Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.) Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig.
Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.
Strö över (tinade) bär eller frukt. Servera
Bra dag idag ! Är i och för sig lite arg över att jag glömt anmäla mig till tentan .. känns så himla fånigt men men ... får väl se om jag kan göra den i morgon .. Jag får iallafall skriva min uppsats själv och det känns väldigt bra.. håller på med min bakgrund och inledning nu så det ska nog bli bra minsann ...
Borde göra en storstädning av mitt badrum ... har bestämt mig nu för att jag bara behöver göra ett rum i taget ..så jag inte ska bli så arg och irriterad hehe .. brukar komma riktigt bra överens med mig själv när jag bara får diskutera lite fram och tillbaka hihi
Här kommer lite kollage kalas
.. Puss på er alla <3
Vilken fin blogg du har!! Hoppas allt e bra me dej..kramar
Det e så man blir avundsjuk på all go mat , vill oxå ha ;)
Men gums så fina bilder du har lagt ut. Jag blir mållös!!!! Helt underbart.Jag lovar att de blir MATfest så fort jag kan äta igen!!!!